CentOS İşletim Sisteminde Selinux Nasıl Devre Dışı Bıraklır ?

Selinux Nedir ?

Selinux, linux dağıtımları için üretilmiş izin tabanlı güvenlik katmanıdır. Android, CentOS gibi çeşitli linux dağıtımlarında varsayılan olarak kurulu şekilde gelmektedir. Her linux kullanıcısına özel olarak erişim yapılandırması mevcuttur. Kullanıcılar erişim izni verilen servis ve dizinlere göre kategorilendirilmiştir. Kategorilerine göre işlem yapabilmektelerdir. Selinux aktif olduğu zaman sunucu üzerinde kısıtlı erişim haklarımız bulunmaktadır. Bu kısıtlamalar bizim cPanel, Plesk ve benzeri hosting kontrol paneli kurulumlarımıza ve çeşitli geliştirmelerimize engel olabilmektedir. Bu yüzde Selinux’u çok iyi yapılandırmanız gerekmektedir. Yapılandırmanızın eksik olduğunu düşünüyorsanız, selinux’u kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Selinux üzerinde çeşitli politika ve yapılandırmalar uygulayarak çekirdek sisteminiz üzerinde detaylı güvenlik önlemleri alabillirsiniz.

Selinux Nasıl Devredışı Bırakılır ?

Selinux’u devredışı bırakmak için öncelikle Putty ve benzeri bir SSH erişim programımız ile CentOS Terminalimize bağlanıyoruz. Bağlandıktan sonra bazı komutlar uygulayarak selinux yapılandıırma dosyamıza erişim sağlıyoruz.

nano /etc/selinux/config

Yukardaki komut yardımı ile nano metin düzenleme editörümüz üzerinden selinux yapılandırma dosyasını açmış olduk. Açılan dosyada SELINUX=enforcing yazan kısmı resimdeki gibi disabled yapıyoruz.

Düzenleme işlemini tamamladıktan sonra klavyemizden ctrl + x kombinasyonu yardımıyla dosyamızı kapatıyoruz ve kaydediyoruz. Selinux Kapatma işlelerimiz temel olarak tamamlanmıştır. Herhangi bir izin problemi çıkmaması açısından suncunuzu reboot kommutu yardımıyla yeniden başlatmanızı öneririz. Bu makalemiz ile Selinux Nasıl Devre Dışı Bırakılır  ? sorunuza yanıt vermiş olduk. Takıldığınız bir nokta olursa lütfen bizim ile iletişime geçiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close