Exim Mail Çıkış İP Adresi Nasıl Değiştirilir ?

cPanel üzerinde Exim mail server çıkış ip adresini değiştirmek için iki adet basit adımımız bulunmaktadır. Mail İP değiştirmek için aşağıdaki adımları lütfen sırasıyla izleyiniz.

  1. WHM üzerinde bulunan exim ayarlarından her sitenin kendisine atanan özel / shared ip üzerinden çıkış yapmasını sağlayacağız. Öncelikle WHM panelimize giriş sağlıyoruz. Exim Configuration kısmından exim ayarlarımızı düzenlememiz gerekiyor.  Exim ayarlarına geldikten sonra Send mail from account’s dedicated IP address kısmını buluyoruz ve off ise on konumuna getiriyoruz. Artık her site kendizine atanan ip adresinden mail çıkışı yapacaktır.
  2. Özel ip kullanılmıyorsa ve mail çıkışı için mevcut olan iplerden farklı bir ip verilmek isteniyorsa bu adımı takip etmeniz gerekmektedir. SSH yardımı ile sunucumuza root girişi yapıyoruz. Sonrasında nano metin editörümüz ile mailips mail ipleri dosyamızı düzenlememiz gerekiyor. Aşağıdaki komutu suncumuza uygulayalım.

nano /etc/mailips

Mailips dosyasından mevcut sitelerin herbirine farklı ip adresi verebiliriz. Sunucu bazlı da toplam çıkış yapılacak ip adresini belirtebiliriz. Her site için özel ayar yapmak istiyorsanız ilgili dosyanın içerisine aşağıdaki gibi giriş sağlayınız. Site adınızı kendi siteniz için değiştiriniz, ip adresinizi de kullanmak istediğiniz mail ip adresi yapınız.

siteadi.com : 192.168.1.1

Tüm sitelerin çıkış yaptğı ip adresini değiştirmek için aşağıdaki gibi bir belirtme sağlayabilirsiniz.

* : 192.168.1.2

İşlem sonrasında exim mail serverımızı yeniden başlatmamız gerekebilir. Centos kullanıcısı iseniz service exim restart komutu ile mail sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close