Ubuntu Lynx (Metin Tabanlı) İnternet Tarayıcısı Nasıl Kurulur ?

Lynx Metin Tabanlı İntetnet Tarayıcısının ubuntu işletim sistemi üzerine nasıl kurulacağını, nasıl kullanılacağını ve kullanım amacımızın ne olduğunu bu yazımızda kolaylıkla bulabilirsiniz. Daha fazla parametre / bilgi için LYNX Döküman (lynx man page) sayfasını inceleyebilirsiniz.

Lynx (Metin Tabanlı) İnternet Tarayıcısı Nedir ?

Lynx linux dağıtımları için üretilen bir internet tarayıcısıdır. MacOS, Ubuntu, Android ve benzeri linux dağıtımlarına desteği vardır. lynx’i özel kılan diğer internet tarayıcılardan farklı olarak ssh konsolu üzerinden çalışmasıdır. Terminal üzerinden kullanılabilen LYNX, bağlantı yaptığınız sitenin size metin olarak çıktısını göstermektedir.

Lynx (Metin Tabanlı) İnternet Tarayıcısı Ubuntuya Nasıl Kurulur ?

Ubuntu kurulu olan cihazımıza SSH bağlantısı veya terminal aracılığıyla komut vermemiz gerekiyor. Konsol bağlantısı sağladıktan sonra lynx için gerekli paketlerimizi yüklüyoruz.

apt-get install lynx

LYNX aslında temel bir paket üzerinden işlem yapmakta, nano ve benzeri metin düzenleyiciler gibi. Paket kurulumları tamamlandıktan sonra, lynx kurulumu da tamamlanmış oluyor. Varsayılan halinde sadece HTTP isteklerini karşılayabildiği için eğer HTTPS (SSL) içeren sitelere girmek istiyorsak ufak bir yapılandırma yapmamız gerekiyor. Yapılandırma dosyamızdan FORCE_SSL_PROMPT protokolünü aktif etmemiz gerek.

Metin düzenleme editörümüz (nano) ile yapılandırma dosyamzıı açalım.

nano /usr/local/Cellar/lynx/2.8.8rel.2_1/etc/lynx.cfg

İçeriğini aşağıdaki gibi düzenleyip kaydedelim.

ENABLE_LYNXRC:FORCE_SSL_PROMPT:ON

Lynx (Metin Tabanlı) İnternet Tarayıcısı Nasıl Kullanılır ?

Metin Tabanlı bir internet tarayıcısı olan Lynx’in Flash, javascript, iframe ve benzeri gelişmiş tarayıcı özelliklerine desteği yoktur. temel kullanımı lynx [bağlanılacak ip adresi / site.tld] şeklindedir.

LYNX ile bir sitenin html çıktısını indirmek istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Dump komutu istediğiniz sitenin çıktısını indirecektir.

lynx -dump http://google.com
Sitenin içeriğini liste şeklinde indirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
lynx -dump -nolist http://google.com
SSL bağlantı protokolü kullanan bir siteye bağlanmak için aşağıdaki örnek parametre dizimini kullanabilirsiniz. “-force_secure” parametresi SSL bağlantıları için kullanılmaktadır.
lynx -force_secure https://tr.wikipedia.org/
Lynx metin tabanlı internet tarayıcısı kurulumu tamamlanmıştır, ssl bağlantıları için temel yapılandırma yukarıda sunulmuştur.
Takıldığınız bir noktada bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close