Ubuntu 7Zip Kurulumu Nasıl Yapılır ? [7Zip Nedir & Nasıl Kullanılır]

7Zip Nedir ?

7Zip, windows ve linux işletim sistemlerinde çeşitli sıkıştırma tiplerini yönetmek için kullanılan bir yazılımdır. Linux üzerinde yapılacak olarak, tar.gz & zip & rar ve benzeri dosyaların sıkıştırılması / dışarı çıkartılması için kolaylık sağlamaktadır. Kontrol panellerinde aktif olarak yedek alma, yedek geri yükleme için kullanılmaktadır. 7Zip, diğer sıkıştırma yazılımlarına göre daha üstün bir compress özelliği sunmaktadır. Bu sayede yüksek boyutlu dosyalarınızı sıkıştırarak daha küçük boyutlarda saklayabilirsiniz. Aynı zamanda kendi geliştirdiği ve uzantısı .7zip olan bir sıkıştırma protokolüne de sahiptir. Bu sıkıştırma tipi sadece 7zip tarafından extract (açılabilir) edilebilir.

7Zip Nasıl Kurulur ?

Ubuntu işletim sistemlerinde 7zip kurulumu apt intaller ile kolayca yapabilmekteyiz. APT kurulum yöneticisinin varsayılan repo (depo) sunda bulunmaktadır. Aşağıdaki komut ile 7zip’in desteklediği tüm dosya sıkıştırma türlerini linux sunucunuza kurabilirsiniz.

sudo apt install p7zip-full p7zip-rar

Ubuntu sistemimize 7zip sıkıştırma kurulumu tamamlanmıştır. Yazının devamında sıkıştırma ve geri açmak için kullanabileceğiniz komutları bulabilirsiniz.

7Zip Nasıl Kullanılır ?

Linux sistem dağıtımlarında 7Zip ile sıkıştırma ve geri açmak için aşağıdaki komutları takip edebilirsiniz. Bu komutlar yardımıyla bir dosyayı sıkıştırabillir ve sıkıştırdığınız dosyayı tekrardan geri açabilirsiniz. Aynı zamanda 7Zip size sıkıştırılmış dosyanızı dışarıya çıkarmadan içerisinden dosya silmeniz mümkündür.

7Zip ile dosya sıkıştırma

7z a paketadi.7z klasor/dosya

7Zip ile sıkıştırılan dosyayı geri açmak

7z x paketadi.7z

7z sıkıştırılmış dosyanın içinden dosya silmek

7z d paketadi.7z silinecekdosya -r

7Zip içerisindeki dosyaları güncellemek

7z u paketadi.7z klasor/dosya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close