Resimler WebP Formatına Nasıl Dönüştürülür ? (Linux)

WebP Nedir ?

WebP, Google mühendislerinin geliştirdiği ve diğer resim dosyalarının formatlarının yerini alacağı düşünülen JPEG görsel formatına aşırı derece benzeyen sıkıştırma görsel dosya formatıdır. Resimin boyutu maximum derecede küçültülür ve yük kullanıcının tarayıcısına yönlendirilir. Kullanıcının tarayıcı hızına bağlı olarak resimler en hızlı şekilde açılacaktır.

Linux Üzerine WebP Nasıl Kurulur ?

Ubuntu ve debain dağıtımlarında varsayılan external depo içerisinde WebP modülü bulunmaktadır. Ancak CentOS ve RHEL dağıtımları için bu durum farklıdır. Centos için libwebp adında bir kütüphane kurmamız gerekmektedir. Bu kütüphaneler cwebp ve dwebp üzerinden convert işlemi sağlamaktadır.

Ubuntu & Debain WebP Kurulumu

Ubuntu dağıtımları üzerine apt install aracılığı ile tek bir komutla kurulum sağlanabiliyor. Aşağıdaki komutu SSH üzerinden sunucunuza vermeniz yeterlidir.

sudo apt-get install webp

RHEL & CentOS WebP Kurulumu

CentOS üzerine WebP kurulumu için aşağıdaki komutları sırası ile sunucunuza verebilirsiniz. Terminal erişimi sağladıktan sonra yapılacak işlemler sırası ile aşağıdadır.

wget -c https://storage.googleapis.com/downloads.webmproject.org/releases/webp/libwebp-0.6.1-linux-x86-32.tar.gz
tar -xvf libwebp-0.6.1-linux-x86-32.tar.gz
cd libwebp-0.6.1-linux-x86-32/
cd bin/
ls

Çıktısı aşağıdaki resim gibi oalcaktır. Bu dizin üzerine tüm convert yapılacak dosya işlemleri aktarılmıştır.

Linux WebP Dönüştürme & Format Çevirme Nasıl Yapılır ?

Jpeg Formatından WebP formatına çeviri yapmak için aşağıdaki komtu kullanabilirsiniz. Resimleri webp ye çevirmek için cwebp kütüphanesini kullanmamız gerekmektedir.

cwebp -q 90 narin.jpeg -o narin.webp

Jpeg resmimizin WebP Dönüştürülmesi tamamlanmıştır. WebP sıkıştırılmış resim analizi ve komut çıktısı aşağıda yer almaktadır.

 

WebP formatındaki resimi tekrardan png olarak nasıl dönüştürebiliriz ? tarzında aklınızda sorular varsa makalemizi lütfen okumaya devam ediniz. WebP resimleri png ye çevirmek için dwebp kütüphanesini kullanabiliriz. Bu kütüphane tüm webp resimlerimizi png ve jpeg olarak çevirebilmektedir. Kullanımı için aşağıdaki komutu kullanabililirsiniz.

dwebp narin.webp -o narin.png

WebP resimimiz başarı ile, kayıpsız olarak png formatına çevrildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close