Plesk Üzerinde Redis Nasıl Kurulur ? [CentOS]

Makalemiz üzerinde Redis nedir, Plesk’e nasıl redis kurulur ve redis teslerini nasıl yapılacağı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Redis  Nedir ?

Redis, object cache amacıyla kullanılan ve çoğu performans servisine göre çok daha hızlı yanıt veren bir yazılımdır. Redisin temel mantığı, veritabanı üzerinde kullanılan nesnelerin redis’in önbelleğe almasıyla işlemlere daha hızlı yanıt (tepki) vermesidir. Redis Server kullanarak işlem gücünüzü arttırabilir, sunucu maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Redis, monogodb ve memcached karşılaştırmasını aşağıdaki grafikte görüntüleyebilirsiniz.

Redis Nasıl Kurulur ?

Plesk panele redis kurulumu yapılması için öncelikle SSH üzerinden CentOS sunucumuza bağlanmamız gerekmektedir. TCP bağlantı protokolü üzerinden, 6379 portu aracalığıyla çalışmaktadır. Aynı zamanda kurulum sonrasında firewallımızdan ilgili porta izin vermemiz gerekmektedir.

Öncelikle Development Tools kurulumu sağlamamız gerekmektedir. Centos Development Tools Kurulumu için aşağıdaki komutlardan herhangi birini sunucuza vermeniz yeterlidir.

yum group install “Development Tools” -y
veya
yum groupinstall “Development Tools” -y
veya
yum install gcc-c++ pcre-devel zlib-devel make unzip -y

İhtiyacımız olan araçlarımız kurulduğuna göre redis kurulum dosyalarımızı sunucumuza indirip, kurulum işlemlerine başlayabiliriz.

wget http://download.redis.io/redis-stable.tar.gz
tar xvzf redis-stable.tar.gz
cd redis-stable
make
make install

Redis kurulumu tamamlanmıştır. Son işlemimiz ile compile edilmiş ve kullanılabilir hale gelmiştir. Kullandığınız yazılıma redis kütüphanesini entegre ederek kullanıma başlayabilir ve yüksek performansın keyfini çıkarabilirsiniz.

Redis Server Nasıl Test Edilir ?

Redis Server kurulumunda, compile işlemini tamamladıktan sonra test etmemiz gerekmektedir. Test etmemizde ki temel amaç redis üzerinde bir hata varmı, kurulumda sorun varmı gibi temel sorulara cevap bulabilmektir. Testlerimiz sonucunda Redis Server’ın IPv6 ve IPv4 üzerinde aldığı işlemleri, işlemlerin boyularını görebilmekteyiz. İşlemleri takip ederek redis server yapılandırmamızı güçlendirebilir ve daha performanslı (verimli) bir hale getirebiliriz.

İlk test komutumuz, bu komut araclığı ile redis üzerindeki aktif hataları listeleyebilirsiniz.

redis-server

Yukarıda verilen komutun çıktısı açağıdaki gibi olacaktır.

10871:M 13 Sep 14:08:33.756 # WARNING: The TCP backlog setting of 511 cannot be enforced because /proc/sys/net/core/somaxconn is set to the lower value of 128.
10871:M 13 Sep 14:08:33.756 # Server initialized
10871:M 13 Sep 14:08:33.756 # WARNING overcommit_memory is set to 0! Background save may fail under low memory condition. To fix this issue add ‘vm.overcommit_memory = 1’ to /etc/sysctl.conf and then reboot or run the command ‘sysctl vm.overcommit_ memory=1’ for this to take effect.
10871:M 13 Sep 14:08:33.756 # WARNING you have Transparent Huge Pages (THP) support enabled in your kernel. This will create latency and memory usage issues with Redis. To fix this issue run the command ‘echo never > /sys/kernel/mm/transparent_huge page/enabled’ as root, and add it to your /etc/rc.local in order to retain the setting after a reboot. Redis must be restart ed after THP is disabled.
10871:M 13 Sep 14:08:33.756 * Ready to accept connections

İkinci test komutmuz, 6379 portu üzerine gelen tüm redis isteklerini ve boyularını / tepkilerini görebilirsiniz. Bu komut size hem IPv6 hemde IPv4 üzerinde ki bağlantılrı gösterecektir.

lsof -i tcp:6379

Portumuz üzerindeki istekleri dinlemeye başladığımızda aşağıdaki gibi bir çıktı alacaksınız.

COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
redis-ser 27433 root 4u IPv6 223599858 0t0 TCP *:6379 (LISTEN)
redis-ser 27433 root 5u IPv4 223599859 0t0 TCP *:6379 (LISTEN)

Redis testlerimiz başarılı! Redis kurulumumuz tamamlanmıştır, başarı ile portlarımızı dinleyerek bellekleme işlemini sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close