Plesk Kontrol Paneli Üzerinde Mail Çıkışı Yapılan İp Adresi Nasıl Değiştirilir ? [Windows & Linux]

Plesk Mail Çıkış İp Adresi Nedir ?

Plesk üzerinde mail yollanırken kullanılan ip adresidir. Plesk Kontrol Paneli üzerinde default (varsayılan) olarak “her alan adı kendi ip adresinden göndersin” olarak gelmektedir.  En sağlıklı seçeneklerden biri de bu seçenektir. Bu ayar seçili iken kullanılan bir ip adresimiz spam’a düştüğü zaman, shared (paylaşımlı) ya da kara listeye düşen sitenin özel ip adresini değiştirmemiz yeterlidir.

Plesk Mail Çıkış İp Adresini Neden Değiştirmeliyiz ?

Bazı özel durumlarda mail amacı ile kullanılan ip adreslerimiz karalisteye alınabilmektedir. Karalisteden çıkarılamadıkları durumda yeni bir ip adresine ihtiyacımız vardır. İP adresimiz spam’a düştüğü zaman, o ip adresinden yollanan tüm mailler spam kutusuna düşebilir veya hedef alıcının spam algoritmalarına göre filtrede kalabilir / ulaşmayabilir. Bu yüzden ip adresimizi çabucak değişip yeni bir ip ile yollamak istediğimiz maillerin gönderimine devam etmemiz gerekiyor.

Plesk Mail Çıkış İp Adresi Nasıl Değiştirilir ?

Plesk Panel üzerinde mail ip adresini değiştirmek bir çok paylaşımsız servis’e göre çok daha basittir. Tek yapmamız gereken “Posta Sunucusu Ayaları” kısmından ip adresimizi değiştirmektir.
İngilizce panel kullanıyor iseniz bu adımları takip edebilirsiniz: Tools & Settings -> Mail Server Settings -> Outgoing Mail Mode
Türkçe bir plesk panel kullanıyorsanız lütfen bu adımları takip ediniz: Araçlar ve Ayarlar -> Posta Sunucusu Ayarları -> Giden posta modu

İlgili kısma geldikten sonra karşımıza 3 farklı ayar seçeneği gelecek.
İlk seçenek olan Alan adı IP adreslerinden gönderin;  Bu seçenek her alan adının kendine özel ip adresinden mail gönderimi sağlamasına yöneliktir. Eğer özel ip adresine sahip olmayan bir site mevcut ise shared (paylaşımlı) ip adresi üzerinden gönderim yapacaktır.
İkinci seçenek olan Alan adının IP adreslerinden gönderin ve SMTP selamlamasında alan adlarını kullanın; Bu seçenek ile en güvenli olan seçenektir, smtp üzerinde gönderim sağlanırken alan adı ve sitelere tanımlı ip adresi kullanılır. Plesk kurulu sunucunuz üzerinde 100 ve üzeri site varsa bu seçenek yüksek kaynak kullanımlarına sebeb olabilir. Paylaşımlı ip adresiniz üzerinde de çok fazla site barındırıyorsanız spam’a düşme olasılığınız bu seçenekte çok yüksektir.
Üçünçü seçenek olan Belirtilen IP adreslerinden gönderin; Bu seçenekde sunucu üzerindeki tüm siteler tek bir ip adresinden mail çıkış yaparlar. Herhangi bir siteye Shared veya özel ip adresi tanımlı olsa dahi belirtilen ip adresi üzerinden çıkış yapmaya devam edecektir. Tüm siteler bu ip adresinden posta gönderimi sağlayacağı için spam riski çok yüksektir.

Bu alandan yukarıda belirtilen yönelgelere göre ihtiyacınızı beliryleyiniz. Tüm sitelerinizin belirtilen ip adresinden çıkış yapması üzerine bir seçenek (üçünçü seçenek olan) seçmediyseniz Plesk Kontrol Paneli Üzerinde Mail Çıkışı Yapılan İp Adresinizi değiştirmek için lütfen sitelerinizin özel ipsini veya paylaşımlı ip adresinizi değiştiriniz. Üçüncü seçenek olan Belirtilen IP adreslerinden gönderin seçeneğini kullanmak istiyorsanız sunucunuzda birden fazla paylaşımlı (shared) ip adresi olması gerektiğini unutmamalısınız.

Plesk üzerindeki mail gönderim (spam & karaliste) sorununuz çözülmediyse bizimle iletişime geçebilir ve destek alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close