Nginx Varnish Cache 5.1 Nasıl Kurulur ? [Debain & Ubuntu]

Varnish Cache Nedir ?

Varnish Cache, web sunucuları için tekrar içeren sayfaları önbellekleyen bir HTTP hızlandırıcıdır. Ajax ve benzeri anlık sorgu sistemleri kullanılan alt yapılarda kaynak kullanımını düşürmektedir. Kaynak kullanımını minimize etmesinin yanı sıra sayfa açılış hızlarına önemli ölçüde katkı sağlayabilir.

Varnish Cache Nasıl Kurulur ?

Varnish Cache 5’in Ubuntu ve Debain üzerine kurulumlarını anlatacağız. Öncelikle sunucumuza root olarak SSH bağlantısı sağlıyoruz. Sonrasında varnish kurulumu ve varnish’in stabil çalışması için gerekli olan kütüphane & yazılımları kuruyoruz.

sudo apt install python-docutils libedit-dev libpcre3-dev pkg-config automake libtool autoconf libncurses5-dev libncurses5

Yukardaki komutu verdikten kısa bir süre sonra tüm modül kurulumları tamamlanacaktır. Sunucu hızınıza göre birkaç dakika kadar sürebilir. İkinci adımımız olarak varnish 5.1.2 dosyalarımızı sunucumuza wget downloader ile çekelim. Sonrasında sırası ile aşağıdaki komutları uygulayarak, sıkıştırılmış kurulum dosyamızın dışarıya çıkmasını sağlayalım ve kurulum işlemlerini başlatalım.

wget https://repo.varnish-cache.org/source/varnish-5.1.2.tar.gz
tar -zxvf varnish-5.1.2.tar.gz
cd varnish-5.1.2
sh autogen.sh
sh configure
make
sudo make install
sudo ldconfig

Ubuntu ve Debain üzerine Varnish kurulumu başarıyla tamamlandı. Varnish versionumuzu öğrenmek için aşağıdaki komutu terminalimize verebiliriz. varnishd, Varnish Cache’nin servis adıdır.

/usr/local/sbin/varnishd -V

Varnish Cache’i Nginx Web Server İle Birlikte Nasıl Çalıştırabilirim ?

Nginx kurulumu bir ubuntu veya debain sunucumuz olduğunu varsayalım, anlık ve tekrar eden isteklere daha hızlı yanıt vermek için varnish kullanmak istiyoruz. O zaman yapmamız gereken aktif olan varnish cache servisimizin arkasına nginx web server’ımızı yerleştirmek. İki servisimizin de kurulu olduğunu varsayarak anlatım gerçekleştiriyoruz. Nginx’i 8080 portunu dinleyeceği şekilde, varnish’i de 80 portunu dinleyip tekrar etmeyen istekleri 8080 portuna yönlendireceği şekilde yapılandıracağız.

Nano metin editörümüz ile nginx yapılandırma dosyamızı açalım. İçerisinde listen 80; yazan kısmı listen 8080; ile değiştirelim. Artık nginx’imiz 8080 portu üzerinde çalışmaktadır.

 nano /etc/nginx/nginx.conf

Yukardaki gibi düzenlemeleri sağladıktan sonra CTRL + X kombinasyonları ile nginx yapılandırma dosyamızı kaydediyoruz. Nginx’imizin yeni yapılandırmamız ile aktif olması için nginx’i aşağıdaki komut ile yeniden başlatıyoruz.

sudo systemctl restart nginx

Nginx yapılandırmamız tamamlandı. Şimdi varnish cache servisimizin 80 portunu dinleyip, 8080’e istekleri iletmesini sağlamamız gerekiyor. Aşağıdaki komutu SSH üzerinden vererek bu işlemi otomatik olarak sağlayabilirsiniz.

sudo /usr/local/sbin/varnishd -a :80 -b localhost:8080

Varnish kurulumu tamamlandımı ? bir problem varmı ? şeklinde doğrulama yapmak için sitemize curl ile bağlanıp, header bilgilerini inceleyebiliriz. Test çıktımız aşağıdaki resimdeki gibi olması gerekiyor.

Evet nginx ile birlikte senkronize çalışabilen bir varnish server kurulumu gerçekleştirebildik! Başarılı şekilde ubuntu üzerine varnish cache kurulumu tamamlanmıştır. Artık Ajax ve benzeri anlık tekrar eden istekleriniz daha hızlı yayın yapacaktır ve kaynak kullanımlarınızda düşüşler gözlemlenecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close