NetworkManager Rehberi [Kurulum & Dudurma İşlemleri]

NetworkManager Nedir ?

NetworkManager servisi centos, ubuntu ve benzeri linux dağıtımlarında bulunan bir yazılımdır. NetworkManager ile network işlemlerinizi kolayca yönetebilirsiniz. Network yönetimi için üretilen bir yazılımdır.

Ubuntu  Üzerinde NetworkManager Nasıl Kurulur ?

Root yetkimiz olan ubuntu sunucumuza ssh üzerinden bağlantı sağlıyoruz. apt kurulum modülümüz yardımıyla network-manager paketimizi kurmasını sağlıyoruz. NetworkManager kurulumu çok basittir sadece gerekli paketin kurulmasını istemeniz yeterlidir.

apt install network-manager

Yukarıdaki komutu ubuntu kurulu olan sunucumuza verdikten sonra networkmanager paketlerimiz otomatik olarak kurulacaktır.

Centos  Üzerinde NetworkManager Nasıl Kurulur ?

Centos üzerine kurulum ubuntuya göre daha basittir. Kurulum parametremizin sonuna -y ekleyerek kurulum aşamasında bize sorulan her soruya yes (evet) diyerek geç diyebiliyoruz. Centos 6 ve Centos 7 sunucularımız üzerinde paket kurulumları yum modülü ile yapılmaktadır. Basic web server olarak kuırulmuş olan tüm centos sunucularda yum modülü bulunmaktadır.

yum install NetworkManager -y

SSH bağlantısı sağladıktan sonra yukarıdaki komutu terminalinize vererek birkaç dakika içerisinde kolayca kurulum sağlayabilirsiniz.

NetworkManager Nasıl Durdurulur ?

NetworkManager durdurma işlemini için öncelikle işlem yapacağınız linux fiziksel ya da linux sanal sunucu da root yetkisine sahip olmanız gerekmektedir. SSH üzerinden terminal erişimi sağladıktan sonra centos, ubuntu ve benzeri tüm linux işletim sistemlerinde NetworkManager‘ımızı durdurabiliriz.

Ubuntu ve CentOS 6 Sistemler de Network Manager Nasıl Durdurulur ?

Öncelikle iki farklı işlem yapmamız gerekiyor. İlki aktif olan networkmanager servisimizi durdurmak, bir diğeri ise açılışta otomatik başlatılmasını & çalışmasını engellemek.

service NetworkManager stop

Yukarıdaki komutu SSH üzerinden linux sunucumuza veriyoruz. Artık yönetim servisimiz aktif olarak çalışmayacaktır (durudurlacaktır). Şimdi açılışta çalışmasını engelleyelim.

chkconfig NetworkManager off

Tekrardan SSH üzerinden yukarıdaki komutumuzu veriyoruz. Artık sunucumuz yeniden başlatıldığında networkmanager servisimiz çalışmayacaktır.

CentOS 7 Network Manager Nasıl Durdurulur ?

CentOS 7 sunucu mimarilerinde service komutu yerine systemcl kullanılmaya başlanmıştır. Bu yüzden sizlere ayrı bir bilgi olarak sunmak istedik. Yukarıdaki komutlar yine de bazı centos7 sistemlerde sorunsuz olarak çalışabillir. Komutları verdiğinizde service komutu sizi systemctl ye yönlendirecektir.

systemctl stop NetworkManager; systemctl disable NetworkManager

Yukarıda ilettiğimiz komutu terminalinize girerek hem aktif olan network manager servisinizi durdurabilir, hemde yeniden başlatma işleminden sonra (açılışta) pasif olarak gelmesini sağlar.

NOT: Kapatılma amacı size bağlı olarak kullandığınız yazılımların ya da kontrol panelinizin desteklememesi & uyumlu çalışmaması olabilir. Network Yönetimi için oldukça verimli bir araçtır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close