Linux Sunucuda MySQL Performansı Nasıl İzlenir ? [MyTOP Kurulumu ve Kullanımı]

MyTOP Nedir ?

Mytop, MySQL performansımızı analiz edebileceğimiz ve mysql işlemlerimizi izleyebileceğimiz bir linux yazılımıdır. Linux dağıtımlarına sahip olan sanal ve fiziksel sunucularda mysql performansımızı analiz edebiliriz. Analizlerimiz sonucunda da MySQL servisimizi yeniden yapılandırarak daha yüksek performans elde edebiliriz. Mytop, aynı zamanda mysql servisimiz için kaynaklarımızı nasıl daha verimli kullanabileceğimiz hakkında da bilgiler sunan bir mysql analiz aracıdır. Anlık sorguları ve sorguların kullandıkları kaynak miktarlarını, verimlerini takip edebiliyoruz. Mytop, Mysql Performansı İzleme konusunda en etkili linux yazılımlarından biridir.

CentOS / Redhat (RHEL) Üzerinde MyTOP Nasıl Kurulur ?

Centos ve RHEL dağıtımlarında mytop kurulumu yum installer ile yapılabilmektedir. Varsayılan rpm üzerinde mytop vardır. Ekstra bir depo kurulumu veya download etmeniz gereken modül bulunmamaktadır.

sudo yum install mytop -y

Ubuntu / Debain Üzerinde MyTOP Nasıl Kurulur ?

Ubuntu, debain gibi linux sistemlerinde mytop kurulumu apt kurulum aracı ile kolayca sunucuya kurulabilmektedir. Kurulumda varsayılan olarak gelen depolarda mytop bulunmaktadır. Mytop kurulumunu aşağıdaki komut ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

sudo apt install -y mytop

MyTOP Nasıl Kullanılır ?

Mytop kullanımı, diğer linux analiz araçları gibi karmaşık değildir. İlgili mysql veritabanınıza bilgileriniz ile bağlantı sağlamanız yeterlidir. Linux sistemlere bulunan top kaynak yöneticisi & izleyicisi gibi kolay bir şekilde analiz sağlayabilirsiniz. Aktif olan sorguları, uyuyan sorguları basit bir şekilde analiz edebilirsiniz.
SSH üzerinden aşağıdaki komutu vermeniz mytop analiz ekranınızı açmanıza yardımcı olacaktır. SQLPAROLA ve DATABASE adını takip etmek istediğiniz veritabanına göre değiştirmeniz gerekmektedir.

mytop -u root -p SQLPAROLA -d DATABASEADI

Yukarıdaki komutu verdikten sonra sorgularınızı kolayca takip edebilirsiniz. Analizleriniz sonrasında eğer uyuyan (sleep) sorgular ile karşılaşırsanız MySQL Sleep Sorguları Nasıl Durdurabilirim ? (Uyuyan Sorguları Öldürme) adlı makalemizi okuyabilirsiniz. Uyuyan sorgular sizin mysql trafiğinizi meşgul ederek yeni gelen veritabanı sorgularına cevap vermenizi geciktirebillir veya aksatabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close