Linux Sistemlerde SSH Üzerinden MySQL Yedek Nasıl Alınır ve Geri Yüklenir ?

Linux sunucularda boyutu yüksek olan SQL dosyalarımızı mysql sunucumuza aktarırken bazı sorunlar ile karşılaşmaktayız. Bunlardan biri yüklenmenin uzun sürmesinden dolayı MySQL sunucumuzun timeout vermesidir. Bu sorunlardan kurtulmak için bigdump ve benzeri aracı yükleme yazılımları kullanmaktayız. Kullandığımız aracı yazılımlar sql sunucumuza ve veritabanımıza hasar verebilmekte. Windows sunucularda da bu işlemi yapabilmektesiniz. İlgili mysql klasörü altında bulundan bin dizinindeki exe uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

İşlemlere başlamak için öncelikle  SSH erişimine sahip olmanız gerekmektedir. SSH erişimi Sunucu Kiralama ya da VDS gibi paylaşımsız hizmetlerde mevcuttur.

SSH Üzerinden Yedek Nasıl Alınır ?

Putty ve benzeri bir ssh bağlantı programı ile terminalimize bağlantı sağladıktan sonra aşadağıdaki şekilde komutumuzu veriyoruz. belirttiğimiz veritabanını veritabanidosyasi.sql şeklinde sunucumuza yedekleyecektir.

mysqldump -u kullaniciadi -p veritabaniadi > veritabanidosyasi.sql

Yukardaki komutu verdikten sonra belirttiğiniz kullanıcının şifresini istemesi gerekiyor. Şifresini girdikten sonra sorunsuz bir şekilde dışarıya aktarabillir ve yedekleme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

SSH Üzerinden SQL Nasıl Yüklenir ?

Aldığınız herhangi bir MySQL veritabanı yedeğinizi SSH üzerinden kolayca yükleyebilirsiniz. MySQL sunucuza SSH üzerinden bir veritabanı dosyası yüklemek / okutmak çok daha basit ve sorunsuzdur. Yüksek boyutlu veritabanı dosyalarınızı SSH üzerinden kolayca dakikakalar içerisinde geri yükleyebilirsiniz. Veritabanidosyasi.sql olarak bir veritabanı aktarmımız olsun bunu aşadağıdaki komut ile geri yükleyebiliriz. Komutu verdiğiniz de size mysql kullanıbcı şifrenizi soracaktır. Şifrenizi girdikten sonra enter’a basarak devam edebilirsiniz.

mysql -u kullaniciadi -p veritabaniadi < veritabanidosyasi.sql

MySQL Server Root Şifresi Nasıl Öğrenilir ?

MySQL veritabanı sunucumuz da yapılandırma işlemleri yapmamız için root yani yönetici şifremizi bilmemiz gerekiyor. Bu şifre ise /root/.my.cnf üzerinde saklanmaktadır. CAT, Nano, More, Less ve benzeri metin dosyası okuma / düzenleme komutları ile rahatça görüntüleyebilirsiniz.

cat /root/.my.cnf

İlgili veritabanı sunucunuzun giriş bilgilerini, şifresini bu dosyadan öğrenebilirsiniz. password= mysqlrootsifreniz user=root şeklinde .my.cnf üzerinde bulunmaktadır.

Windows sistemlerde MySQL geri yükleme (içe aktarma) ve yedek alma (dışa aktarma) işlemlerini /mysql/bin dizininde bulunan mysqldump.exe ve mysql.exe üzerinden sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close