Linux Sistemlerde Postfix Mail Çıkış İp Adresi Nasıl Değiştirilir ? [Plesk]

Linux sistemlerde mail gönderimi ve alımı için genellikle postfix mail servisi kullanılmaktadır. Spam mail gönderiminde veya anlık olarak aşırı mail gönderiminde maillerimiz spam’a düşebilmektedir. Spam’a düşmesinin ana sebebi gönderilen eposta, alıcı  mail servisinin spam filtresine takılıyor olması veya mail gönderilen ip adresimizin karalisteye (blacklist) alınmış olmasıdır. Mail amacı ile kullandığımız ip adresimizin karalisteden çıkarılması  için başvuru yapmanız gerekmektedir. Postfix mail servisi üzerinden gönderim yapılan ip adresimizi değişirerek spam’a düşen maillerimizden kolaylıkla kurtulabiliriz.

İşlemlerimiz postfix’in yapılandırma dosyası olan master.cf yi düzenlememiz gerekmektedir. Linux metin editörü olan nano veya vim ile kolayca düzenleyebilirsiniz. Nano kurulu olmatan linux sunucularınızda ise yum install nano komutu ile nano metin düzenleme editörünün kurulumunu kolayca sağlayabilirsiniz.

nano /etc/postfix/master.cf

komutu ile postfix yapılandırma dosyamız olan master.cf’yi açıyoruz. Shared ip adresimiz 1.1.1.1 olarak anlatım sağlanmaktadır. Aşağıdaki gibi bir yapılandırma düzeni olması gerekiyor.

1.1.1.1– unix – n n – – smtp -o smtp_bind_address=1.1.1.1 -o smtp_bind_address6= -o smtp_address_preference=ipv4

Bu satır üzerinden paylaşımlı ip adresimize müdehale etmeden, “smtp_bind_adress=” kısmını değiştiriyoruz. Yeni mail çıkışı yapacağımız ip adresi 185.171.24.xx olsun, aşağıdaki gibi düzenlemelerimizi gerçekleştiriyoruz.

1.1.1.1– unix – n n – – smtp -o smtp_bind_address=185.171.24.xx -o smtp_bind_address6= -o smtp_address_preference=ipv4

Ve ctrl + x kombinasyonuna basıp YES (y) diyerek kaydediyoruz. Postfix mail servisimizi yeniden başlattıktan sonra artık maillerimiz 185.171.24.xx ip adresinden çıkış yapacaktır.

/etc/init.d/postfix restart

Yukardaki komutu konsol ekranımızdan çalıştırıyoruz ve postfix mail servisimiz yeniden başlatılıyor. Artık mailleriniz belirttiğiniz ip adresindne gönderilecektir!

NOT: Plesk üzerinde sunucunuz yeniden başlatıldığında postfix yapılandırmanız yeniden oluşturulmaktadır. Plesk bu soruna kısa süre içerisinde çözüm getireceğini belirtiyor. Bu sorunun önüne master.cf postfix yapılandırma dosyanızı sunucunuz üzerinde bir yere kopyalayarak ve restart sonrasında yapılandırma dosyanızı tekrar değiştirerek aşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close