Linux Disk Performansı Nasıl Ölçülür ? (Performans Testi)

 

Linux Disk Performansı Nasıl Ölçülür ? [Detaylı Disk Performans Testi]

Ubuntu, CentOS ve benzeri bir çok linux dağıtımı bulunmaktadır. Linux/unix sistemler üzerinde disk performansımızı birkaç komut ile kolayca test edebiliriz. Disk performans testleri, buffer ve gerçek disk hızı olarak ayrılmaktadır. Buffer ön belleğin verdiği tepki süresidir. Gerçek disk hızı ise, diskinizin fiziksel olarak yazma / okuma işlemlerine verdiği tepki süresidir. İşleme başlangıç süresi, işlemi bitirme süresi ve işlemin disk boyutu olarak kriterler bulunmaktadır.

Linux Disk Yazma (WRİTE) Hızı Nasıl Ölçülür ?

Linux ve unix sistemler üzerinde diskinize saniye de ne kadar veri yazabildiğinizi öğrenmek için ufak bir test yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutu SSH ile sunucunuza bağlanıp, terminalize komutu vermeniz yeterli olacaktır.

sync; dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024; sync

Çıktısı yukarıdaki gibi olacaktır. Mevcut performans testi yaptığımız sunucumuz saniyede 327 mb veri yazabilmektedir.

Linux Disk Okuma (READ) Hızı Nasıl Ölçülür ?

Linux sistemler üzerinde iki farklı çeşit okuma özelliği mevcuttur. Birincisi disk üzerinde yapılan ve tekrarlanan işlemlerin daha hızlı tekrarlanması açısından ön belleğe (buffer) alınıp, bellekten daha hızlı okunmasıdır. Diğer ikinci bir okuma işlemi ise fiziksel diskimize yazılan verilerin okunması işlemidir. Ön bellek üzerinden bu işlem sürdürülmez.

Linux Buffer / Bellekten Okuma Hızı Nasıl Ölçülür ?

Bellek okuma hızınızı ölçmek için aşağıdaki komutu terminalize vermeniz gerekmektedir.

dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024

Yukardaki komutu verdikten sonra çıktısı aşağıdaki gibi olabilir en sonda yer alan 8.9 GB/s sizin diskinizin saniyede okuyabildiği ön bellek miktarıdır.

Linux Gerçek Disk Okuma Hızı Nasıl Ölçülür ?

Linux sunucular üzerinde diskinizin fiziksel (gerçek) olarak okuma hızını ölçmek için aşağıdaki komutları sırasıyla vermeniz yeterlidir.

sudo /sbin/sysctl -w vm.drop_caches=3
dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024

Komutun çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.

Sunucumuz saniyede 650 MB okuyabilmektedir. Testlerimiz paylaşımlı bir ssd storge yapı üzerinde yapılmıştır. Paylaşımlı bir sunucuya göre performans miktarları stabildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close