Fiziksel Network Interface Status Kontrolü Nasıl Yapılır? (İnternet Kartı Bağlantı Kontrolü)


Fiziksel Network Interface Status Kontrolü Nasıl Yapılır?

Fiziksel olarak sunucumuz da  (ethernet / network) takılı olan internet bağlantı kartımızın kontrolünü sağlamak isteyebiliriz. Bu tarz durumlarda KVM, VNC, IDRAC ve benzeri erişim yolumuz mevcut ise her türlü internet işlemi için müdehaleyi kolayca sağlayabiliriz. Network Interface Status sorgulaması yapmak için öncelikle sunucumuzun terminaline bağlanabildiğimiz bir bağlantı methodu ile bağlanıyoruz.

Sunucumuz’a fiziksel olarak network kablosu (internet hattımız) takılı olduğunda carrier:1 ve operstate:up şeklinde çıktılar almaktayız. Eğer takılı olmayan bir slot var ise o slot üzerinde de carrier:0 aynı zamanda da operstate:down şeklinde bir çıktı alacağız. Öncelikle kontrol sağlamak için terminal bağlantımız üzerinden kontrol sağlayacağımız network kartlarımızı (interface) aktif etmemiz yani up konumuna almamız gerekiyor. Network interfacelerimiz eth0, ens160, enoXX tarzında farklı adlarda olabilmektedirler. Biz eth0 kullandığımız için eth0 ethernet bağlantısı üzerinden anlatım sağlayacağız. Aşağıdaki komutlar ile ETH0 kartınızı aktif konuma alabilirsiniz.

ifconfig eth0 up

Eth0 olarak tanımlanan network interfacemiz de aktif olduğuna göre status (durum) kontrolü yapabiliriz. İki adımdan oluşan basit bir senaryomuz olacak. Bağlantı kartlarımızın listelendiği dizine giriş yaparak operstate:on olan kartlarımızı analiz edeceğiz.

cd /sys/class/net/

Yukarıdaki komutumuz ile bağlantılarımızı / kartlarımızı listeleyeceğimiz dizinimize geçiş sağladık. Şimdi sıra ikinci aşamada.

grep “” eth*/carrier eth*/operstate

İkinci aşamamız olan yukarıdaki kod betiği yardımıyla operstate durumlarını aratıp, listelettik. Sonuç olarak Fiziksel Network Interface Status Kontrolümüz tamamlanmıştır. Artık sunucumuzda aktif olan network portlarını ve durumlarını görebiliyoruz. İlgili dizin üzerinden bir çok network işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İnternet Kartı Bağlantı Kontrolünüzü sağladığınız ve kullanılabilen bir port bulamadıysanız lütfen ilgili yer sağlayıcınız ile görüşüp durumu bildiriniz.
NOT: İnternet bağlantı kartınız ile ilgili bir sorun yaşadığınızda makinanız (sunucunuz) internete çıkamadığı için siz ve diğer kullanıcılar maalesef erişemezler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close