FFMPEG Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

FFMPEG Nedir ve Nasıl Kullanılır

FFMPEG Nedir ?

FFMPEG, bir video formatını istenilen herhangi bir video formatına çevirebilen ücretsiz bir modüldür. PHPMotion, AVS, Clipbucket ve benzeri video yükleme scriplerinin video çevirilerinde genellikle kullandıkları bir yazılım ürünüdür. Bir çok dünyaca ünlü proje FFMPEG üzerinde çalışıyor. Bu Projelere VLC, YouTube, MPlayer gibi bilindik sistemleri örnek verebiliriz.

FFMPEG Hangi Protokolleri / Formatları Destekler ?

ses/görüntü kodeklerini (h264, h265, vp8, vp9, aac, opus, vb.)
dosya formatlarını (mp4, flv, mkv, ts, webm, mp3 vb.)
 streaming protokolleri (http, rtmp, rtsp, hls, vb.)

FFMPEG Hangi Bileşenleri İçeriğinde Bulundurur ?

“Mplayer, A52decoder, Amrnb and Amrwb, All codecs, facc and faad2, Ruby, fdk-aac, vo-aacenc, vo-amrwbenc, flvtool2, Git, Mplayer, Lame, Libogg, Libvorbis, Libtheora, Libspeex, Libflac, Libao, Libwmf, opencoreamr, vorbistools, X264, MP4Box, Xvidcore, Yasm, LibOggz, Yamdi” gibi çeşit çeşit bleşenleri içerisinde barındırmaktadır. Bileşen çeşitliliğinden dolayı her türlü ses ve görüntü kodekleri / yayın protokolleri / dosya formatlarını bir birine çevirmeyi destekler.

FFMPEG Nasıl Kullanılır ?

FFMPEG ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir mimariye sahip olduğundan dolayı örnek çeviri betiklerini ffmpeg.org üzerinden indirebilirsiniz.

Birkaç basit çevirme işlemi deneyelim. Herhangi bir FLV dosyasını MP4 e çevirmek için aşağıdaki komut işimizi görecektir.

ffmpeg -i input.flv output.mp4

Bir FLV video dosyamızın kodeklerini değiştirmeden MP4 medya tipine çevirelim.

ffmpeg -i input.flv -acodec copy -vcodec copy output.mp4

FFMPEG kurulumu hakkında bilgi almak isterseniz, Centos 7 Üzerinde FFMPEG Nasıl Kurulur ? adlı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.

Comments (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close