Cpanel / Whm IP Adresi Nasıl Değiştirilir ?

Cpanel kurulu sunucunuzda uzun süredir kullanmakta olduğunuz ip adresini farklı nedenlerle değiştirmeniz gerekebilir. IP adresi değiştirme işlemi kolay ancak biraz vakit almaktadır. Cpanel ip değiştirme işlemini mümkün olduğunca kısa ve öz anlatmaya çalışacağız.

IP değiştirme işlemi için öncelikle WHM üzerinden gerekli ayarları gerçekleştirelim.

1-)İlk olarak cpanel temel kurulum ayarlarından ip adresimizi yeni ip adresimiz ile değiştirelim.

2-) Sunucumuza SSH bağlantısı gerçekleştirerek network ayarlarına erişiyoruz. Sizin ethernet erişiminiz eth0 yerine ens160 veya farklı bir arayüze sahip olabilir. Bunu öğrenmek için ifconfig komutu yazarak ethernet arayüzünü öğrenebilirsiniz.

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 komutu

3-) Cpanelin ana ip adresini değiştirmek için aşağıdaki komutu uyguluyoruz.

nano /var/cpanel/mainip

siz kendi ip adresinizi yazacaksınız

4-) nano /etc/ips komutu ile sunucuda ekli olan mevcut ip adreslerini görüntüleyeceksiniz. Eğer yeni ip adresine ait bir kayıt mevcut ise silerek devam edeceğiz.

5-)Son olarak sunucumuzun hosts dosyasını güncelleyeceğiz. Bildiğiniz üzere sistemlerin hosts dosyası alanadlarını ip adreslerine yönlendirmek için kullanılıyor. Biz eski ip adresimizi yeni ip adresimiz ile güncelleyeceğiz. Bu işlem için aşağıdaki komutu uygulayacağız.

nano /etc/hosts

Eski IP adreslerimizi yenisi ile değiştirdikten sonra aşağıdaki iki komutu uygulayarak servisleri yeniden başlatalım. Eğer SSH’a PUTTY üzerinden eski ip ile bağlıysanız yeni ip adresi ile tekrar erişmelisiniz.

service network restart

service ipaliases restart

Tüm işlemleri tamamladıktan sonra yeni ip adresi ile WHM panele erişebileceksiniz ancak web sitelere erişmeye çalıştığınızda cpanel varsayılan index sayfası ile karşılaşabilirsiniz. Telaş yapmadan WHM üzerinden tüm web sitelerinin ip adresini yenisi ile güncellememiz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki bölüme erişerek tüm siteleri işaretleyin ve ip adresi değiştir butonuna tıklayın. Yeni ip adresini seçerek işlemleri kaydedin. Hayırlı uğurlu olsun.

Cpanel WHM ip adresi değiştirme işlemi ile ilgili sorun yaşarsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close