Cpanel Klasör Kök Dizini Nasıl Değiştirilir ? (Subdomain ve Alanadı Belge Kök Dizini Değiştirme)

 

Cpanel’de oluşturmuş olduğunuz subdomainler (alt alanadı) hosting hizmetinizin public_html klasörünün altında klasör olarak listelenmektedir. Siz doğrudan kullanıcınızın altında /home/kullanici/subdomainklasoru şeklinde oluşturulsun isteyebilirsiniz. Böylece siteadresiniz.com/subdomainklasoru olarak girildiğinde klasör içindeki veriler listelenmeyecek ve sadece alt alanadı olarak listelenecektir.

1-) Öncelikle varsayılan WHM ayarlarında belge kök dizini değiştirme özelliği pasif olarak gelmektedir. Hosting hesabına eklenen yeni bir alanadını ve bu hesaplarda oluşturulan subdomainleri /public_html klasörünün altında oluşturarak listeler.

Belge kök dizini özelliğini aktifleştirmek için WHM panele bağlantı sağlayınız. Daha sonra Tweak Settings (Gelişmiş Ayarlar) bölümüne erişim sağlayınız.

Domain sekmesinin altındaki Restrict document roots to public_html özelliğini OFF konuma getirerek public_html’i varsayılan klasör olmaktan çıkarabilirsiniz. Bu işlemden sonra hosting hesabınıza alanadı veya alt alanadı eklerken oluşacak klasörün hangi dizinde olacağını belirleyebilirsiniz.

 

2-) Cpanele bağlantı sağladığınızı varsayıyorum. Daha sonra aşağıdaki bölümden alanadı veya altalanadı eklerken Document Root kısmına oluşturulacak klasörün kök dizinini belirleyebiliyorsunuz. Eğer 1.adımdaki özelliği aktif durumda bıraksaydık Document Root kısmı varsayılan olarak public_html/ olarak gözükecekti ve eklediğiniz alanlar bu klasörün içerisinde oluşacaktı.

3-) 2.adımda ekleme işlemi yaparken kök dizin yerini belirledik. Şimdi ise subdomain (alt alanadı) veya alanadının bulunduğu dizini farklı bir kök dizine atayacağız.

2.adımda Alanadı bölümünden örnek vermiştim. Şimdi ise oluşturmuş olduğum Subdomain bölümünden örnek vereceğim.

Subdomain klasörünün yerini (dizinini) nasıl değiştiririm ? diye soran kişiler yukarıda eklemiş olduğum görselde Document Root başlığının altında oluşturmuş olduğunuz subdomain/alanadının mevcut dizini görülmektedir. Güncellemek için mevcut dizinin yanındaki kalem iconuna tıklayarak kök dizin güncelleme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

 

Kök dizin güncelleme işlemi yaparken takıldığınız bir yer olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Comments (1)

  • Sudarsays:

    3 Temmuz 2019 at 11:15

    Merhaba
    Elle değiştirmek için
    “/var/cpanel/userdata”
    içerisinde kendi Domain Config dosyanızdan da değiştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close