Centos 7 Üzerine Apache Nasıl Kurulur ?

Centos 7 Apache Kurulumu

LAMP(Linux, Apache, Mysql, PHP) kullanmak isteyen Centos 7 kullanıcıları için Centos 7 linux dağıtımı üzerine Apache Web Server kurulumu sağlayacağız. Apache, dünya genelinde en aktif kullanılan web servislerinden biridir. LAMP, sunucu kaynaklarını minimum düzeyde kullanmak ya da herhangi bir web hosting kontrol paneli (cPanel, Plesk, Maestro ve benzeri.) kullanmak istemeyen linux kullanıcıları için en büyük alternatiftir. Lamp üzerinde çeşitli optimizasyon çalışmaları yapılarak, daha yüksek performans sağlanabilmektedir.
İşlemlerimizin stabil ve hatasız olması için işlem yapacağımız centos 7 sunucumuz üzerinde root girişi yapmamız gerekmektedir. Putty ve benzeri bir ssh erişim programı ile terminalimize root olarak bağlandıktan sonra işlemlerimize başlayabiliriz. Öncelikle eksik veya eski bir kurulum yapmamak için sunucumuzu güncelleyelim.
yum update -y
Sunucumuzun güncellenmesi, sunucu kaynaklarınıza ve internet hattınıza göre 30 dakika kadar sürebilmektedir. Güncellendikten sonra artık apache web server’ı yani httpd servisimizi sunucumuza kurabiliriz.
yum install httpd -y
Sunucu kaynaklarımıza göre httpd (centos apache server) kurulumu birkaç dakika kadar sürecektir. Kurulum tamamlandığınızda size kurulumun tamamlandığını belirten bir bildirim gelecektir. Şimdi sunucumuzun yeniden başlatıldığında ya da kapatıldığında apache serverımızın otomatik başlatılması için komut verelim
systemctl start httpd
systemctl enable httpd
Bu iki komut sonrasında sunucumuz yeniden başlatıldığında apache de otomatik olarak çalışacaktır. Apache şuanda aktif olarak çalışmaktadır ancak erişilebilmesi için 2 port’a izin vermemiz gerekmektedir. Sitemize bağlantı yapacak kullanıcılar SSL ve TLS olarak 2 çeşit protokol üzerinden bağlantı yapabilir. SSL(https) bağlantılar için 443, TLS(http) bağlantılar için ise 80 portumuza firewall sistemimiz üzerinden izin vermemiz gerekmektedir. Bağlantılar TCP veri yolu ile yapılmaktadır, kullanacağımız port’a sadece tcp erişimini açmamız yeterlidir. Biz hem TLS hemde SSL bağlantı protokolünü kullanacağımız için ikisinide aktif ediyoruz.
firewall-cmd –permanent –add-port=80/tcp
firewall-cmd –permanent –add-port=443/tcp
Centos 7 işletim sistemimiz üzerine Apache Web Server (HTTPD) Kurulumumuz başarıyla tamamlanmıştır. Şimdi temel apache komutlarını inceleyelim.

Apache Web Server Komutları

Apachemizi yeniden başlatabilir, durdurabilir ya da durumunu görüntüleyebiliriz.

Durdur: systemctl stop httpd
Başlat: systemctl start httpd
Durum: systemctl status httpd

Şuanda web server kurulumlarımız tamamlanmış bulunmaktadır. Varsayılan olarak http://ipadresiniz şeklinde apache serverınıza erişebilirsiniz. /var/www/html  dizinine yükleyeceğiniz her dosya ip adresinize herhangi bir tarayıcı üzerinden giriş sağlandığında görünecektir. Domain (Alan Adı) bazında kullanım yapmak istiyorsanız /etc/httpd/conf/httpd.conf  yapılandırma dosyanız üzerinde virtualhost oluşturmanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close