MySQL Nasıl Kaldırılır ?
Ubuntu ve Debain sunucularda veritabanı kullanımından vazgeçmiş olabiliriz. Sunucumuzu farklı bir veritabanı sistemine almak isteyebiliriz, pgsql ve benzeri gibi. Mysql kaldırma işlemine başlamak için öncelikle aktif olan veritabanı servisimizi (mysql) durduruyoruz. MySQL servisini sunucumuzdan tamamen kaldırmak için ikinci adım olarak apt kurulum yöneticisi ile purge methodunu kullanarak mysql servisimizi temizlememiz gerekiyor. Sonrasında da mysql ile ilgili kullanıcı ve kullanıcı gruplarını silmeliyiz. Son olarak, mysql geçmişi ve kayıt (log) dosyalarını temizleyeceğiz. Bu işlemleri toplu olarak yapmanız için aşağıda bir dizi komutu sizin için sıraladık. Bu komutları sunucunuza SSH üzerinden bağlantı sağlayarak uygulamalısınız.
sudo -i
service mysql stop
killall -KILL mysql mysqld_safe mysqld
apt-get –yes purge mysql-server mysql-client
apt-get –yes autoremove –purge
apt-get autoclean
deluser –remove-home mysql
delgroup mysql
rm -rf /etc/apparmor.d/abstractions/mysql /etc/apparmor.d/cache/usr.sbin.mysqld /etc/mysql /var/lib/mysql /var/log/mysql* /var/log/upstart/mysql.log* /var/run/mysqld
updatedb
rm ~/.mysql_history
awk -F : ‘{ print($6 “/.mysql_history”); }’ /etc/passwd | xargs -r -d ‘\n’ — sudo rm -f —
sudo find / -name .mysql_history -delete
Yukarıda verilen komutları, lütfen sunucunuza terminal üzerinden teker teker giriniz. İşlemleriniz sonrasında reboot komutu ile sunucunuzu yeniden başlatmanız stabillik açısından size fayda sağlayacaktır.
NOT: Lütfen önemli veritabanı ve dosyalarınız var ise veri kaybı yaşamamak adına işlem öncesi yedek alınız. Bu işlemler sornasında eğer yedeğiniz yok ise kalıcı veri kaybına uğrayabilirsiniz. Sunucunuzdan mysql servisi tamamen kaldırılacaktır.
Bir cevap yazın